به گزارش همشهری آنلاین خانم وانا لونی پنجمین آمریکایی است که عضو خوکی اصلاح ژنتیکیشده دریافت کرده است و به اندازه افراد دیگری که درطول دو ماه پس از دریافت کلیه یا قلب خوکی مردند، بیمار نیست.
لونی که ۵۳ ساله است گفت: «این مثل یک شروع جدید است. انرژی که دارم شگفتانگیز است. داشتن یک کلیه فعال - و احساس کردن آن - باورنکردنی است.»
دکتر رابرت مونتگمری از مرکز بهداشتی لانگون دانشگاه نیویورک که سرپرست گروهی بود که این شیوه درمانی کاملاً آزمایشی را به انجام رساند، گفت: « جراحی لونی گام مهمی است، زیرا دانشمندان برای مطالعات رسمی پیوند اعضای حیوانی را که انتظار میرود در سال آینده آغاز شود، آماده میشوند.»
روز سهشنبه، دانشگاه نیویورک اعلام کرد که لونی به خوبی در حال بهبودی است. او تنها ۱۱ روز پس از عمل جراحی از بیمارستان مرخص شد، اگرچه این هفته به طور موقت مجدداً بستری شد تا داروهای خود را تنظیم کند. پزشکان انتظار دارند که او سه ماه دیگر به خانهاش در گادن در ایالت آلاباما بازگردد. اگر کلیه خوکی از کار میافتاد، ممکن بود او مجبور شود تا دیالیز را دوباره شروع کند.
دکتر جیم لاک، جراح اصلی لونی که مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا را برای پیوند کلیه خوکی به او دریافت کرد، گفت: "بازگشت امید به او و خانوادهاش فوق العاده است."
پیوند اعضای حیوانات اصلاح ژنتیکیشده برای حل مشکل کمبود عضو
بیش از ۱۰۰۰۰۰ نفر در آمریکا در فهرست انتظار پیوند قرار دارند که بیشتر آنها نیازمند کلیه هستند. هزاران نفر در انتظار برای دریافت عضو پیوندی میمیرند و بسیاری دیگر که نیاز به پیوند دارند، هرگز شرایط وارد شدن به فهرست انتظار را پیدا نمیکنند. اکنون، دانشمندان در جستجوی منبعی جایگزین برای اعضای پیوندی، خوکها را از نظر ژنتیکی تغییر میدهند تا اعضای آنها بیشتر شبیه انسان شود
خانم لونی در سال ۱۹۹۹ یک کلیهاش را به مادرش اهدا کرد. عوارض بارداری بعدی باعث فشار خون بالا شد که به کلیه باقی مانده وی آسیب رساند و این کلیه در نهایت از کار افتاد. اهداکنندگان زنده کلیه در موارد بسیار نادری به نارسایی کلیه مبتلا میشوند و چنین کسانی در فهرست انتظار پیوند در اولویت بالاتری قرار دارند.
اما لونی نتوانست یک کلیه سازگار به دست آورد – او در بدنش آنتیبادیهایی تولید کرده بود که به طور غیر طبیعی آماده حمله به کلیههای انسانی پیوندی بود. آزمایشها نشان داد که او همه کلیههای انسانی اهدایی را رد خواهد کرد.
سپس لونی در مورد تحقیقات بر روی پیوند کلیه از خوکهای آزمایش ژنتیکیشده در دانشگاه آلاباما در بیرمنگام شنید و به لاک که در آن زمان جراح پیوند در دانشگاه آلاباما بود، گفت که مایل است پیوند کردن یکی از آنها را امتحان کند.
لاک درخواستی را برای پیوند اضطراری کلیه خوکی به صورت تجربی تسلیم سازمان غذا و داروی آمریکا کرد.
سازمان غذا و داروی آمریکا فوراً موافقت نکرد. در عوض، اولین پیوندهای کلیه خوک اصلاح شده ژنتیکی در بهار گذشته به دو بیمار در شرایط بدتر در بیمارستان عمومی ماساچوست و دانشگاه نیویورک انجام شدند. هر دوی این بیماران دچار بیماری قلبی جدی هم بودند. بیمار بوستون به اندازهای بهبود یافت که حدود یک ماه را در خانه سپری کرد، اما در نهایت بر اثر ایست قلبی ناگهانی که به نظر میرسد ارتباطی با پیوند کلیه خوکی ندارد، درگذشت. بیمار دانشگاه نیویورک دچار عوارض قلبی بود که به کلیه خوکی پیوندی او آسیب رساند و پزشکان مجبور به برداشت کلیه پیوندی شدند و او در نهایت درگذشت.
این نتایج ناامید کننده لونی را منصرف نکرد؛ او بر روی دیالیز حال بدتری پیدا میکرد و دچار بیماری قلبی یا سایر عوارض مربوط به آن نبود. سازمان غذا و داروی آمریکا در نهایت اجازه پیوند او را در در دانشگاه نیویورک داد.
لحظاتی پس از اینکه جراح کلیه خوکی را در جای خود در بدن خانم لونی دوخت، این عضو به رنگ صورتی روشن درآمد و شروع به تولید ادرار کرد.
لونی گفت حتی اگر عضو جدید پیوندیاش از کار بیفتد، پزشکان میتوانند از آن درس بگیرند: «تا زمانی که روشی را امتحان نکنید، معلوم نمیشود مؤثر است یا نه؟»
شرکت رویویکور (Revivicor) مستقر در بلکسبورگ در ایالت ویرجینیا کلیه خوکی اهدایی به لونی را که دارای ۱۰ تغییر ژنتیکی برای سازگار شدن با بدن است، فراهم کرده ا ست. این شرکت به زودی درخواستی برای شروع کارآزماییهای بالینی با این نوع کلیه تسلیم سازمان غذا و داروی آمریکا خواهد کرد.
منبع: آسوشیتدپرس
نظر شما